Thursday, April 16, 2015

Resipi Air Jamu Kunyit

Assalamualaikum, hari ini aku nak berkongsi resipi untuk kaum wanita terutamanya ibu-ibu yang sudah melahirkan anak. Masalah aku adalah keputihan selepas haid dan semasa hamil (tapi air jamu ni tak sesuai diambi ketika hamil) jadi aku minum air jamu ni sebaik selepas haid dan bersalin.


Biasanya kalau sebut jamu memang ramai yang tak gemar. Ramai yang lebih  gemar memilih jamu dalam bentuk pil dan kapsul. Tetapi tentunya jamu yang dirumus sendiri tanpa bahan pengawet lebih menyihatkan apatah lagi jika menggunakan bahan-bahan semulajadi yang segar.

Khasiat yang diperolehi jauh lebih baik daripada minuman jamu yang diproses. Dulu pernah juga aku minum Jus Asam kunyit Sireh berbentuk serbuk daripada Indonesia. Kesanya agak lambat dan sangat sedikit bagi pendapat akulah. Ditambah rasanya yang sangat manis adalah tidak sesuai untuk dijadikan minuman kesihatan.

Kalau ke klinik pula doktor selalunya akan bagi krim anti kulat dan antibiotik yang dah imun pada aku. jadi aku carilah inisiatif sendiri menggunakan bahan yang lebih natural katanya.


Tentu ada yang tertanya apakah khasiat air jamu kunyit ini. Khasiatnya banyak antaranya menghilangkan kegatalan dan keputihan, menghilangkan bau badan dan miss v, merapatkan keintiman, menyembuhkan luka dan baik untuk  mereka yang mengalami alahan. Dulu resipi ni aku menggunakan tiga jenis ramuan sahaja iaitu manjakani, sireh dan habatussauda'. Tetapi aku telah menambah empat lagi ramuan yang dikongsi oleh seorang rakan fb  yang di yakini menambah baikan air jamu ini. Majakani dan sireh memang sudah lama di yakini baik untuk organ intimasi wanita dan habatussauda'sememangnya di ketahui sebagai 1001 penawar untuk pelbagai penyakit.

Sorry gambar ambil kat pak cik google je.Lupa nak snap gambar. 


Bahan-bahannya;

-1 inci kunyit
-1inci halia
-3 helai daun sireh
-1sudu kecil habatussauda'
-1 sudu besar paste asam jawa
-1 biji manjakani sebesar duit sepuluh sen
-Madu asli.

Cara-cara penyediaan.

Hiriskan halia dan kunit. Ketuk buah manjakani sehingga pecah. Masukan semua bahan di dalam periuk kecuali madu. Rebus ke semua bahan tadi dengan dua mug air selama 15 hingga 20 minit. Apabila ramuan telah sejuk saring untuk mendapatkan airnya. Jika mahu rasa lebih enak simpat air jamu di dalam peti sejuk. Apabila hendak minum tuang ke dalam gelas dan campurkan dengan sesudu madu. Paling baik minumlah pada waktu pagi ketika perut masih kosong. Air jamu dapat bertahan selama dua minggu jika disimpan dalam tempat dingin. Selamat mencuba.

6 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Hafiza Akib said...

skrg dah 2015... bila nk update lagi blog ni.. heheh... anyway, sy copy resepi jamu kunyit yang mantop itew.. makaseh!!

Unknown said...

habbatussqudah tu mcm mne?? maaf sy x tau

Murni Ishak said...

Pergi kedai yg jual rempah..mntk jintan hitam

Iefah Yahya said...

Boleh diminum selalu atau selepas period aje, ade kata klu sekali minum x elok.

Iefah Yahya said...

Boleh diminum selalu atau selepas period aje, ade kata klu sekali minum x elok.