Wednesday, May 25, 2011

Rumah diserang Kutu!


Pada entri yang lepas-lepas aku pernah cerita pasal rumah aku yang kena serang pijat. Ya! Sebenarnya ia bukan pijat. Binatang yang gigit aku sampai gatal dan kemerahan satu badan itu sebenarnya adalah KUTU.
Bayangkan kesan gigitan ni satu badan. Memang derita gatalnya!

Ya kutu binatang! Menurut sumber yang diberitahu oleh pak cik google kutu yang menyerang rumah biasanya datang daripada anjing atau kucing. Memang sah! Rumah aku tu banyak sangat kucing liar yang berkeliaran. Adus....!

Kali ni dah masuk kali ke-3 serangan makhluk kecil tu. Membuatkan aku dan suami bengang tahap **** aiseh sampai tak mampu nk tulis.

Dah macam-macam cara kami guna nak bunuh binatang tu... pakai racun, serai wangi dan lain-lain yang dikatakan efektif, tapi semuanya hampeh! Kami yang rasa macam naik mati bau racun!

Jadi bagi sesiapa yang mengalami keadaan ni aku bagi tip macam mana nak kenal kutu binatang atau fleas ni.

Kutu bintang / animal fleas

1. Pijat berbau busuk - kutu tak.
2. Pijak badan leper, merayap- kutu merayap dan MELOMPAT.
3. Kutu apabila MENGGIGIT terasa PANAS lepas tu gatal2.
4.Pijat hanya menggigit pada waktu malam atau tempat gelap- kutu menggigit TAK MENGIRA MASA.
5. Rupa kutu bintang ni LEBIH KECIL DARI KUTU BERAS.

 Cara mengatasinya.

Memang susah nak bagi bintang ni mati. Kalau sembur pakai racun seranggan macam baygon tu pun di pergi kejap ke pastu datang balik. Tapi ia boleh dikurangkan dengan beberapa cara iaitu:

  • Bersihkan selalu rumah, sapu dan mop. Mop aku pakai cecair serai wangi untuk halau serangga.
  • Vakum tempat yang biasanya kutu bersembunyi macam karpet, tikar, tilam sofa dan lain-lain.
  • Tukar cadar, pakaian atau fabrik yang disyaki dijangkiti kutu.
  • Semburkan dengan BAYGON dan tutup rumah. Kalau pakai cap lain kutu tu wat bodo je siap  leh menari2 lagi.Biarkan 2 jam atau lebih. Lebih baik korang keluar rumah masa tu.
  • Pastikan kalau ada bela kucing, kucing tu dimandikan dengan UBAT KUTU selalu.
  • Kalau dah digigit dengan teruk pakailan ubat salap EUREX dan MINYAK CAP KAPAK untuk melegakannya. Cap lain kurang efektif terutamnya orang kulit alah cam aku ni.
  • Kalau teruk sangat makan ubat alahan. Aku makan Allersin-F yang boleh untuk orang pregnant cam aku makan. Boleh juga makan ubat gatal dan bengkak.Paling baik jumpa doktor.

  • Mandi pakailah sabun antisaptik cam DETTOL dan PROTEX.
  • Boleh juga masa mandi tu bilasan terakhir dengan air campuran DETTOL bagi mengelakkan jangkitan pada kulit. Sebab kebiasaannya kegatalan kutu digaru sampai luka yang boleh menyebabkan jangkitan kuman.
  • Ada juga racun khas untuk kutu ni namanya BOMB FLEAS tapi tak ada kat Malaysia. hu3


Itulah antara langkah-langkah yang aku dah cuba. Tapi tadi aku baru tengok kat YOU TUBE pasal cara-cara nak bunuh kutu ni. Antaranya MENGGUNAKAN GARAM dan kat situ juga ada beberapa link cara-cara untuk membunuh kutu ni daripada telur hingga ke dewasa.
Cuba pakai garamlah lagi murah :)

Malam ni aku dan suami nak buat operasi membunuh kutu secara besar-besaran. Hayak!!!!
Tapi kalau tak ok gak aku terpaksa la telefon pest control! huWaaaa!

15 comments:

CintaZulaikha said...

sian kat jiha...kena ggit jek..suka betoi kutu tu ngn jiha ek..mungkin sb jiha pregnant kot..darah manis..

apa kena mengena..kehkehkeh

μήνες said...

Sahabat,
sian sungguh mak buyung ni.
Senang2 ko pindah umah je la.
Aku sangat menyarankan ko panggil pest control je.
habis citer.

Diari 929 said...

CintaZulaikha: Anip pun kena gigit gak tp tak la teruk. Myb sbb jiha pregnant hu3 tq kak

N: Niat mmg nk pindah tp apakan daya kami masih x mmpu. Tapi kena panggil pest control la x leh terusan cam ni. hu3. terima ksih.

Hanny Esandra said...

mmg! kutu binatang ni jahat! bila dia serang tu, parutnya mmg susah nak hilang.. mengalahkan jerawat! akak dh kena.. gtlnye jgn ckp la kn.. tu la jiha, ada rezeki lebih nanti pindahla.. risau kalau baby lahir, nnt jd mangsa pulak.. sian kat baby..

Diari 929 said...

Hanny: mmg pon gatalnya ya rabbi... tu la takut sgt kena bby. Ape pun
tq kak!

munzir said...

Salam cik Jiha, tolong... rumah kami pun kena serang dgn kutu wuwuwu wife sy pun pregnant jugak huu, jiha berjaya x hilangkn kutu2 tu? mcm mn ya? wuwu

Feekey said...

Salam dairi 929, nak tanyer, berjaya ke halau pijat pakai garam? kalu berjaya camna cara nyer. saya nie tengah fight dengan binatang nie jugak. baru singgah kat rumah saya, tah mane datang nyer. anyway boleh email saya cara die tak? fikizul@yahoo.com cc to wife saya eenzul01@yahoo.com sebab we all jarang nak masuk blog actually... thanks a mill...

syukur anjas said...

salam...aq pn terkena jge ni..aq bru blik dri kl,smpai umh hbes bdn aq merh gtsl2,rpenya keje kutu...aq igtkn sbb gtl je,bila aq jmpa kutu kt bwh tilm bru aq tau...aq pn prlukn tips cra bunuh kutu ni,tolong yeee..

Rafidah Mustafa said...

Salam..i pun prnh gak kena kutu kucing ni..last year..its really bad..smpi effect period, body system n bdn rasa sgt2 lemah..parut pun sgt byk..alhamdulillah skrg parut makin kurang n kulit i pun makin cantik.. nk tau mcm mana i hilangkn parut sbb kutu kucing ni u can contact i fida 019-394 4353 / 012-303 9272..i will help u.. #paling effective utk bunuh kutu dgn panggil pest control..sgt bagus..mse kena dkt umah i panggil pest control terus mati semua..but parut susah sgt..but i have the solutions..call me ok..! ^_^

momoi wanpaku said...

Nak tanya pest control tu mahal tak? Harga berapa? So far x de pesticide ke boleh bunuh kutu kucing?

azrul said...

saya pon dah kena attack balik dengan kutu. dia bila gigit gatal tu boleh sampai berhari hari. naik bintak merah. bila nak tidu macam ader benda menjalar atas kulit saya. saya ni dah lah sensitif. maaf jiwa halus. tapi disebabkan dah selalu kena, saya dah bereksperimen berbagai cara. selalunya aper saya buat. semua kucing saya akan hantar vet atau beli ubat kutu yg just drop kat kulit dia. harga satu tiub dalam rm40++. OK INI LANGKAH NAK bunuh perumah dia. second PALING PENTING saya selalunya spray clorox ( selalu saya bancuh bubuh sikit jer air) ini paling berkesan dia akan mati. sebab dulu rumah saya dulu dia masuki beribu yer..bukan ratus..beribu kutu kucing..after spray..biarkan.. memanglah lantai kayu atau jubin mungkin rosak sikit. tapi yg penting kutu tu matiii. lepas tu ko basuh lah segala pakaian ko yg ada. perabot ko basuh sekali...terakhir sekali ko baca doa banyak banyak sebab keje dia memang banyak. by the way selalu i sapu minyak panas kat tempat kutu atau sapu minyak panas satu badan so kutu tak merayap. ok

Adz Atin said...

Mahal x kos pggil pest control tu?

Adz Atin said...

Mahal x kos pggil pest control tu?

ScHaH 'Ain said...

assalamualaikum...
saya tak tau kutu kucing atau hama atau pijat...
sebab tak pernah jumpa..

yang pasti..
badan saya ada tanda-tanda merah..gatal...
lepas tu parut susah nak hilang hhuuhuu...
lagi satu..
kadang-kadang saya rasa macam ada benda merayap je kat badan...
sekarang ni tengah buat kerja kat ofis pun rasa tak selesa..

dah jumpa doktor..
doktor bagi ubat sapu dan makan untuk gatal..
tapi masih tak hilang rasa gatal tu..

sampai satu tahap..
dah tak tahan gatal..
malam tadi tak boleh tidur nyenyak..
saya sapu bawang putih...

terima kasih kepada yang sudi berkongsi pengalaman dan idea

faisal pesa said...

saya mau phone no pest contro di kuala lumpur